Cum il ajutam pe scolar sa aiba incredere in sine

 

Cum il ajutam pe scolar sa aiba incredere in sine

A inceput scoala. Pornim din nou la drum. Noua ne revine sarcina de a-i face pe scolari sa aiba incredere in fortele proprii si sa se adapteze usor in colectivitate: cu prietenii, colegii, profesorii. Fie ca merge la gradinita sau la scoala, copilul trece prin stari emotionale diferite, de aceea trebuie ajutat sa se adapteze noului stil de viata. Psihologii considera ca increderea in fortele proprii asigura jumatate din energia necesara rezolvarii tuturor problemelor.

Daca un copil nu are incredere in sine, el va avea urmatoarele manifestari:

 • Vorbeste foarte incet
 • La scoala nu ridica mana si evita sa raspunda la intrebari
 • Simte nevoia unei incurajari la fiecare activitate -cere aprobarea sau rasplata pentru ceea ce face
 • Nu accepta observatiile celor din jur
 • Simte mereu nevoia de a schimba activitatea pe care o face
 • Nu are prieteni
 • Este timid sau agresiv; obraznic si bataus; pentru a ascunde ca se simte slab si inferior
 • Se lasa usor influentat pentru a fi acceptat de ceilalti
 • Pare indiferent la ceea ce i se intampla

Copilul care are incredere in sine isi asuma responsabilitati, realizeaza sarcini noi si nu ezita sa ceara ajutorul atunci cand are nevoie. De asemenea, isi exprima clar sentimentele pozitive si negative si ofera ajutor altora.

7 Reguli pentru a-l ajuta pe copil sa aiba incredere in sine:

 1. Apreciati-i si micile reusite. Cand il laudati este important sa o faceti neconditionat. Cu alte cuvinte, nu adaugati cuvinte cum ar fi «dar» sau «de ce». Nu adaugati «Dar cum ramane cu asta?» sau «De ce nu te porti asa tot timpul?» Aceste rezerve vor estompa efectele pozitive ale vorbelor de lauda.
 2. Nu-i cereti copilului mai mult decat poate face la varsta lui.
 3. Incurajati-i curiozitatea.
 4. Nu faceti lucrurile pe care el nu le reuseste, in locul lui, ci ajutati-l, facand impreuna.
 5. Daca voi va recunoasteti greselile si copilului ii va fi usor sa le recunoasca pe ale lui.
 6. Ascultati-l, sa stie ca el e important pentru voi.
 7. Nu-l mai comparati cu fratii, surorile sau cu alti copii. Cultivati-i propria personalitate.

Increderea in sine si invinovatirea

Cei cu imagine de sine fluctuanta sau negativa pot fi usor invinovatiti pe nedrept si apoi manipulati. S-a constatat ca daca faceti pe cineva sa se simta vinovat, acela devine mai serviabil, mai amabil pentru ca persoana fata de care se simte vinovat sa il ierte. Cei abili in manipulare stiu sa profite de sentimentele de vinovatie. Astfel ei vor cere anumite favoruri.

In cartea “Daca iti pasa de copilul tau” aparuta la Editura ALL, psihologul Adrian Orban spune ca unii parinti isi cearta sever copiii pentru greseli minore, pentru ca acestia sa fie cat mai cuminti. Copilul, simtindu-se vinovat, avand nevoie de aprecierea parintilor, nu va sti ce sa mai faca ca sa nu mai fie invinovatit. Uneori educarea prin invinovatire excesiva da roade, dar nu e morala. Consecintele pot fi extraordinar de negative. Copilul va ramane obsedat sa nu faca vreo gafa in societate, vreo greseala la scoala, iar cand e vinovat, isi va cere multe scuze.

Invinovatirea excesiva poate cauza agresivitate extrema.

Sunt unii care tot suporta acuze, nu riposteaza deloc pana se “umple paharul” si la un moment dat rabufnesc pentru ca le-ai zis ca au lasat o usa deschisa, cand de fapt nu era adevarat. Trebuie sa fim mai atenti la aceste acuze cand nu avem dovezi, pentru ca nimanui nu-i place sa fie acuzat pe nedrept.

Sursa: www.prokid.ro