Cum trebuie sa interactionam cu copilul?

Cum trebuie sa interactionam cu copilul?

Ce pot sa fac dupa nastere?

Mai presus de toate, acum, ca bebelusul tau este in sfarsit aici, ar trebui sa te bucuri de interactiunea cu el cat mai mult posibil.

Vorbeste-i, citeste-i si canta-i. Imbratiseaza-l, alinta-l si saruta-l.

Petrece timp pentru a te juca cu el, urmandu-i initiativa in momentul in care este destul de mare pentru a-ti arata ce il intereseaza.

Bucura-te de aceste momente speciale atata timp cat copilul este inca mic, deoarece vei constata ca au trecut mult prea repede! 

In afara de cele de mai sus, mai sunt multe altele pe care le poti face pentru a implica dezvoltarea cerebrala a bebelusului tau.

Stimularea auditiva si tactila raman importante, la fel cum erau si cand era in pantec. Il mai poti ajuta pe bebelus sa-si dezvolte si capacitatile motorii, cat si sa-l inveti sa citeasca inainte de a incepe scoala!

 Cum se face stimularea auditiva a copilului:

– Pune-i muzica. Te poti gandi si sa ii pui sa asculte un CD cu muzica intr-o limba straina din cand in cand. Bebelusul va “absorbi” in mod subconstient sunetele celei de a doua limbi, ajutandu-l sa inteleaga corect si sa pronunte acea limba cand va fi mai mare.

– Vorbeste-i si canta-i cat de mult poti. Cand vorbesti pune intrebari si evita sa stalcesti cuvintele.

– Citeste-i o mare varietate de carti, aratand catre fiecare silaba si fiecare cuvant in timp ce citesti.

 Cum se face dezvoltarea tactila a copilului:

– Maseaza-l cu regularitate.

– Ajuta-l sa experimenteze obiecte cu diferite texturi: aspru/moale, dur/catifelat si cu diferite temperaturi.

 Cum se face dezvoltarea fizica a copilului:

– Dezvoltarea intelectuala a bebelusului este in stransa legatura cu cea fizica. De exemplu, mersul de-a busilea ii poate intari simtul vederii care, la randul lui, poate influenta usurinta cu care va citi si va scrie.

– Incurajeaza-i mobilitatea asezandu-l pe burtica la intervale regulate. Cand va mai creste, da-i libertatea de a merge de-a busilea sau in picioare peste tot. Nu il restictiona la o zona restransa, precum un tarc sau fa acest lucru cu o frecventa cat mai mica posibil.

– Leagana-ti copilul pentru ca acest lucru ii imbunatateste sistemul vestibular (simtul echilibrului). Ridica-l deasupra capului si leagana-l usor in sus si in jos. El adora acest lucru!

 Totul despre hrana si oferirea ei:

– Mamico, fa tot posibilul pentru a-l alapta pana la varsta de 6 luni si pastreaza laptele matern ca si baza a alimentatiei pana la varsta de un an. Mama care alapteaza ar trebui sa aiba o dieta variata care sa includa peste din abundenta. Acest lucru va asigura necesarul de acizi grasi Omega 3 in laptele pentru bebelus, ceea ce ajta la dezvoltarea cerebrala. Pentru vegetarieni o alta sursa excelenta de Omega 3 este samanta de in.

– La introducerea alimentelor solide include o varietate de alimente cat mai devreme posibil. Include legume si fructe poaspete, peste si cereale integrale. Lactatele ar trebui sa nu fie degresate pana la varsta de 2 ani.

 Cititul si matematica:

– Ii poti da copilului lectii de citire si de matematica inca de la varsta de 4 luni. Cu suficient exercitiu, multi copii invatati la aceasta varsta pot fara efort sa recunoasca cuvinte si sa faca calcule matematice pe loc inainte de varsta gradinitei.

 Invatarea distractiva:

– Evita sa pui presiune pe copil. A invata trebuie sa fie intotdeauna o experienta amuzanta.

Timpul pentru joaca:

– Prioritizeaza joaca – bebelusii si copiii nu pot invata fara ea. Asigura-te ca ii pui la dispozitie copilului suficiente jucarii care sa il stimuleze sa exploreze si sa fie creativ. Fa-ti in mod regulat timp sa te joci cu copilul tau.