Fabrica de inghetata

Fabrica de Inghetata

Racoritoarea inghetata a trait o sumedenie de aventuri pana sa-si castige savoarea cu care astazi ne incanta simturile. Inghetata este un desert congelat, preparat din produse lactate, cum ar fi laptele si frisca, amestecate cu arome, indulcitori si alte ingrediente. Mixtura este racita sub amestecare continua, pentru a preveni formarea cristalelor mari de gheata si pentru a obtine o textura matasoasa. Inainte de inventarea frigiderelor moderne, inghetata era un lux rezervat ocaziilor speciale. Prepararea ei era destul de laborioasa. Gheata era taiata de pe lacuri in timpul iernii si depozitata in ghetarii speciale, bine izolate termic. Inghetata era preparata manual, intr-un castron mare, inconjurat de gheata pisata si sare. Acest amestec micsora temperatura ingredientelor. Apa sarata era racita de gheata care o aducea sub punctul de inghet. Castronul imersat in lichid avea un contact mai bun cu amestecul de gheata, apa si sare decat cu gheata singura. Acest amestec de apa, gheata si sare, inventat in 1864 de o americanca pe nume Nancy Johnson, a facut posibila producerea inghetatei pe loc, eliminand problema racirii continue dintre punctul de producere si cel de consum. Inghetata a devenit, pentru prima oara, un desert accesibil. Prima fabrica ce a produs in scop comercial inghetata a fost deschisa in Baltimore, Maryland, in 1851, de catre Jacob Fussell, un fermier producator de lapte. Instabilitatea pietei de produse lactate l-a indemnat sa produca mari cantitati de inghetata. A aparut atunci, in orase, o oferta ieftina pentru un produs, pana atunci, relativ scump. Inventarea refrigerarii industriale de catre inginerul german Karl von Linde, la 1870, a eliminat nevoia de a taia blocuri de gheata naturala, iar procedeul de refrigerare continua, perfectionat in 1926, a permis nasterea industriei moderne a inghetatei. Ea a devenit disponibila si accesibila in cea mai mare parte a lumii; poate fi cumparata pretutindeni, intr-o multitudine de ambalaje, cantitati si arome.